Костел

Костел

Рисунок Наполеона Орди.

Synagoga. Widok ściany szczytowej i elewacji bocznej. Budynek kamienny, oskarpowany, kryty dwuspadowym dachem, z lewej strony przybudówka (?) z dachem pulpitowym. 1862- 1876, Dat.: 13 Września Stepań. Napis: Synagoga bardzo Starożytna w Stepaniu; napis na podkładzie: Wołyń Stepań,—Kościół paraf. [dwa ostatnie słowa skreślone]. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą i sepią, 19,9x27,1. III-r.a. 4263 (Teka Wołyń). Bibl.: Kaczanowska, Napoleon Orda, s. 123, ii. 5. (błędnie podano numer inwentarza). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 691. Цілком неясно, чому автори каталогу називають цю будівлю синагогою. Це типовий кстел.]

Костел існував у 1 пол.18 ст. [Історія міст і сіл УРСР : Ровенська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].