1994 р. Паспортна інформація

Курганний могильник кургану Куляб-могила

Пам’ятка археології

IV тис. до н.е. – перша половина II тис. до н.е.

Розміщення:

Запорізька обл., Михайлівський р-н, с. Старобогданівка, вздовж південно-західної околиці села, по правому берегу р. Молочної, понад заплавою.

Курганна група витягнута ланцюжком з півночі на південь і налічує 6 насипів.

Курган № 1 носить назву Куляб-могила, яка походить від татарського Куль-Оба – “Холм попелу”. Куляб-могила являється найвищим курганом, не враховуючи розкопаних, на території Запорізької області. Висота кургану – 11,3 м, діаметр – 130 м. Насип правильної конічної форми, верхівка сплющена, зі слідами установлення топознаку.

Курган № 2 розташовано на південний захід від кургану № 1 та з’єднано з валом висотою до 1,5 м. Висота насипу – 3,0 м, діаметр – 40 м. Довжина валу – 25 м, ширина – 40 м.

Курган № 3 знаходиться за 120 м на південь від кургану № 1. Висота – 4,5 м, діаметр – 55 м.

Курган № 4 розташовано за 430 м на південь від кургану № 1. Висота – 2 м, діаметр – 40 м.

Курган № 5 розташовано за 230 м на південний захід від кургану № 4. Висота – 1,5 м, діаметр – 30 м.

Курган № 6: висота – 1,0 м, діаметр – 30 м.

Насипи курганів №№ 3-6 розорюються.

Курган являє собою земляний насип висотою від 0,1 до 10 м та більше. Інколи насип кургану закріплюється кам’яним панциром (крепідою).

В Північному Причорномор’ї кургани з’являються в 4 тис. до н.е. та діють до кінця 14 ст. н.е. Насип кургану несе певне змістовне навантаження – являється поховальним пам’ятником померлим.

Могили знаходяться в насипу кургану, або в материку. В кургані може бути одне, два та більше поховань, що належать як носіям однієї культури, так і різним культурно-історичним групам. Для кожної групи (культури) характерний свій поховальний обряд (улаштування могильної ями, положення похованого, орієнтація, інвентар).

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення Запорізького обласного виконавчого комітету Ради депутатів трудящих № 354 від 23.10.1984 р.

Охоронний № : 1952.

Курганний могильник кургану Куляб-могила. Схематичний план.