Городище і некрополь Стара Богданівка І

Пам’ятка археології

І – ІІІ ст. н.е.

Миколаївська обл., Миколаївський район, с. Стара Богданівка.

Загальний опис:

Залишки городища і некрополя знаходяться на правому березі Бузького лиману. З півдня і заходу городища знаходяться балки. З північної сторони городища є вал, що розплився, який сягає заввишки 1 м. Площа городища з некрополем близько 4 га.

Культурний шар переважно сірозолистий, насичений керамічними залишками та кістками тварин. Найбільш важливі знахідки: епіграфічний матеріал, кераміка, знаряддя праці.

Городище стара Богданівка І виникло на рубежі нової ери в процесі відновлення Ольвійського полісу після гетського розгрому. Основою економіки жителів городища були землеробство і рибальство, а також торгівля. Життя на городищі перервалося в 3 ст. н.е. внаслідок навали кочових племен.

На захід від городища розташований некрополь, де неодноразово відзначались знахідки стародавніх речей місцевими жителями.

Городище вперше згадується академіком Палласом в 1805 р. Некрополь відомий з 1913 р. На 1977 р. пам’ятник був не досліджений. Матеріали з некрополя у 1913 р. поступили до Харківського музею.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Миколаївської обласної Ради депутатів трудящих № 370 від 20 липня 1978 р.

Ілюстративні матеріали:

План розташування городища.

Фото загального плану.

Фото загального вигляду.

Марченко К.К., Доманский Я.В. Комплекс построек позднеархаического времени античного поселения Старая Богдановка 2. – “Археологические исследования на Украине в 1976 – 1977 гг.”, Ужгород, 1978 г., с. 75 – 76.

Буйских С.В. Оборонительные сооружения Старо-Богдановского городища. – “Археологические исследования на Украине в 1976 – 1977 гг.”, Ужгород, 1978 г., с. 82.

Марченко К.К., Доманский Я.В. Строительные комплексы античного поселения Старая Богдановка 2. – “Археологические исследования на Украине в 1978 – 1979 гг.”, Днепропетровск, 1980 г., с. 112 – 113.