2011 р. На Чернігівщині церковна громада знищила дерев’яну церкву 1847 року побудови

Дата: 17.02.2011

У жовтні 2010 року в смт. Сосниця на Чернігівщині була розібрана Свято-Покровська церква з метою її подальшої реконструкції. Як повідомили в обласній інспекції охорони пам’яток, у далекому 1991 році по всіх районах Чернігівської області збиралися документи щодо церков для надання їм статусу “пам’ятки архітектури”. Але, як запевнили спеціалісти обласної інспекції охорони пам’яток, Сосницький район не надав відповідних документів взагалі.

Тож досі Свято-Покровська церква у Сосниці, побудована 1847 року, не мала жодного охоронного статусу. Провівши невеличке журналістське розслідування, було з’ясовано, що храм зруйнували без будь-яких дозволів та планів подальшої реконструкції. Як саме виглядатиме споруда у майбутньому, на жаль, невідомо. Не йдеться про це і в офіційному листі Сосницької райдержадміністрації, текст якого наводиться нижче:

“Повідомляємо Вас про те, що в районі вже не перший рік обговорювалось питання щодо проведення капітального ремонту Свято-Покровської церкви в смт. Сосниця. Дана церква є осередком духовності для багатьох сосничан, жителів та гостей району, яка простояла не одне століття, побачила на своєму віку вдосталь лиха і вже давно потребує ремонту.

Для вирішення даного питання розглядалися декілька варіантів, зокрема настоятель Свято-Покровської церкви отець Іоанн був схильний до думки, щоб на церковній території звести новий храм, для якого вже заготовлено чимало будівельних матеріалів. У відповідь добре знана на Сосниччині людина з активною життєвою позицією, член Спілки письменників України Микола Адаменко був проти зведення нового храму, аргументуючи тим, що цього робити не можна, оскільки для сосничан Свято-Покровська церква значить набагато більше, ніж просто нова культова споруда.

Тож як бути, коли роки зробили свою справу і храм нині тримається лише на Божій вірі? Це питання хвилює і керівництво району і прихожан даної релігійної громади. Неодноразово проводилися збори та обговорювались оптимальні варіанти і компроміс було знайдено – прийнято рішення капітально відремонтувати Свято-Покровську церкву, починаючи з фундаменту до куполів.

В районній газеті «Вісті Сосниччини» було оприлюднено відкритий рахунок ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» для перерахування коштів на ремонтні роботи Свято – Покровського храму. Грошову допомогу для ремонтних робіт надавали підприємства, установи і організації району, народні депутати України, політичні партії, громадські організації, місцеві підприємці, а також неодноразово проводився благодійний збір коштів у мешканців району на проведення ремонтних робіт Свято-Покровського храму.

В жовтні 2010 року в Сосниці побував архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, щоб власноруч освятити хрест на місці будівництва храму та закласти капсулу і камінь в його фундамент. Урочиста церемонія проходила при безпосередній участі настоятеля Свято-Покровської церкви, Благочинного Сосницького округу, протоієрея Іоана Кузьовича, священників, а також керівництва району, приїжджих і місцевих мешканців. Присутні пройнялись вірою в швидке оновлення Покровського храму.

На сьогодні вже розпочато проведення реставраційних робіт. В зв’язку з цим, поки що не працює єдина в районі недільна школа, що відкрита при Свято-Покровській церкві і налічує до 30 слухачів.

Органи виконавчої влади і місцевого самоврядування Сосниччини забезпечують дотримання законодавства України «Про свободу совісті та релігійні організації», здійснення державної політики у сфері державно-церковних відносин, створюють умови для функціонування релігійних організацій чотирьох конфесій, що є гарантією для всіх громадян району у використанні ними свого конституційного права на свободу совісті, забезпечення міжконфесійного миру і злагоди”.

Джерело: “Туристический форум Черниговщины”