Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології.

XI-XIII ст.

Львівська обл., Дрогобицький район, с. Солонсько.

Загальний опис:

Городище розташоване на північно-західній околиці села, ліворуч шосейної дороги на Львів на плато з обривистими схилами (ур. “Сад”). Зі сходу і півночі воно обмежене глибокими ярами, з півдня і заходу захищене трьома рядами валів. На городищі зібрано фрагменти гончарної кераміки XI-XIII ст. та пізнього середньовіччя. У 1989 р. Дрогобицький долотний завод вибирав глину біля північного валу, зруйнувавши житла посаду.

Городище виникло в другій половині XI ст. Розвідки і розкопки оборонних земляних валів та житлових споруд поблизу валів проводилися в 1989 р. М. Філипчуком. Розвідки І. Михальчишина в 1989 р. Матеріали з розкопок зберігаються в Інституті українознавства АН України.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Львівської обласної Ради народних депутатів № 249 від 21 травня 1991 р.

Охоронний № : 398

Основна бібліографія, архівні дані:

Філипчук М.А. Звіт про розкопки Кульчицького городища Самбірського району та розвідки у Дрогобицькому р-ні в 1989 р. / Науковий архів Інституту археології НАН України.

Михальчишин І.Р. Звіт про археологічні розвідки на території Львівської, Тернопільської, Хмельницької областей в 1989 р. / Науковий архів Інституту археології НАН України.

Генплан розташування городища.