2011 р. У стародавньому млині збудують чотиризірковий готель

Тетяна Сарахан

Руїни майстерні і контори графа Миколи Потоцького у селі Сокілець Немирівського району Вінницької області. Тут збудують готель, ресторан, конференц-зал, критий басейн і озеро.

На території колишньої садиби польського шляхтича графа Миколи Потоцького, що у селі Сокілець Немирівського району Вінниччини, зведуть готельний комплекс “Сокілець”. 20 вересня бульдозери знесли графські контору і майстерню.

Комплекс мають спорудити за два роки. У графському млині облаштують готель “Вотервіль” на 120 номерів, у зерносховищі – ресторан. Будуть конференц-зал, критий басейн, спа-салон, озеро. На місці знесеної контори й майстерні з’явиться ділянка для прогулянок. У побудову комплексу обіцяють вкласти 176 млн грн.

Керуватиме спорудою російська компанія “Геліопарк”. Обіцяють працевлаштувати 130 місцевих.

Проти будівництва комплексу – місцевий Володимир Губін, 59 років. Він має поряд триповерховий недобудований будинок та земельну ділянку над Південним Бугом. Облаштував там альтанку під солом’яним дахом. Хотів приймати туристів.

– Я не проти самого готелю, – запевняє. – Я лиш хочу, щоб його не робили у млині. Хочу, щоб млин відродили, щоб він запрацював заново. А готель можна поряд звести. Контора і майстерня теж мали історичну цінність.

Губін та його тесть мають земельні паї. Однак їх межі не визначені. Власники упевнені, що комплекс зводять на їхній території. Хочуть, аби їм компенсували збитки.

– Його пай інвестори хтіли викупити. Та не можуть домовитися, бо він хтів вести з ними совмєсний бізнес, – пояснює сільський голова Борис Сердюк, 40 років. – Ті застройщики – серйозні люди, бандитськими методами не працюють. Усе законно.

Решта сокільчан не заперечують, аби споруду звели.

– Дико, звісно, що все це руйнується, – говорить місцева Валентина Козира, 45 років. – Дерева пообрізали. Та з другої сторони – і так усьо зруйнується. То хай краще люди зроблять добро і село буде мати пользу від цего. І для дітей місце робоче якесь буде.

– Ми хочемо створити прямі маршрути до Києва, Вінниці та Одеси. Тому працюємо над планом ремонту доріг і освітленням, – розповідає гендиректор комплексу Михайло Педоренко, 43 роки. – Уже відновлюємо роботу ГЕС для потреб району. А біля млина відкриємо пекарню. Дерева зріжемо тільки аварійні.

Інвестори виділили 120 тис. грн, аби в селі побудували водогін, відремонтували школу і зробили комп’ютерний клас. У дитсадок закупили іграшки.