Андріївські вечорниці по – сусідськи (2019)

Вперше в Бельсько-Бялій працівники з України та місцеві жителі спільно відзначили «Свято Андрія по — сусідськи». На одній сцені поєдналась магія двох культур.

Організатор свята Ініціативна група українців у Бельську, Міський Будинок Культури в Бєльську – Бялій та Світлиця в Мікушовіцах Краківських.

- Народні звичаї, а разом із ними й традиція ворожіння в Андріївський день зникають. Ми дали можливість дівчатам хоча б «одним оком» зазирнути у своє майбутнє.30 листопада була така можливість — кажуть організатори.

Гості з Вінниччини Вокальний колектив «Орхідея» ( Лауреати ІІІ Міжнародного конкурсу хорового співу ім.Віталія Іжевського) показали містянам і гостям міста театральну постановку вечорниць. У виставі звучали автентичні українські народні пісні.

Андрієвські вечорниці в Польщі розпочались з укусу калити. Її повісили на стрічку, а завданням хлопців було кусати калиту в стрибку без допомоги рук.

День святого Андрія не могло пройти без ворожіння, яке є невіддільною частиною цього свята. На сцені спільно ворожили й господарі сцени, і гості з України.

Трохи магії додало події пісочне арт-шоу у виконанні художника з Вірменії Тіграна Вардікяна.

Були також танці та смачні гостинці. Українські вареники та польський борщ мило поєднались на одному столі.

Танцювальну частину розпочав гурт «Байєр Бенд», вокалістка Малгожата Лангнер та дует Світлана Евган та Ярослав Торяник.

- Ми організували День святого Андрія вперше, хоча за останні чотири роки вже було організовано багато заходів з нашої ініціативи. Їх мета — показати, що нас об’єднує, познайомитися ближче, — каже лідер Ініціативної групи українці в Бєльську Уляна Воробець.

За словами українки, їх ініціативна група організовує понад 10 заходів на рік. Традиційними є 19 грудня, День Святого Миколая, 6 січня, Різдво, 14 лютого, День Святого Валентина, 9 березня дні Шевченка, Великдень, та спільне святкування Івана Купала на головній площі міста.

Варто пам’ятати, що 30 грудня ми святкували польське свято, а українські Андрієвські вечорниці не за горами 13 грудня.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".