2005 р. Церкви Холмської єпархії

Вперше згадується у документах 1620 р. в зв’язку з участю священика в Щебрешинському соборі духовенства. 113 квітня 1769 р. дідич Ян Якуб Замойський надав привілей на ґрунти о. Михайлові Ходоновському, що став парохом після смерті попереднього о. Теодора Радавського. 2 У 1782 р. 3 збудовано нову дерев’яну церкву, яка простояла до 1872 р. 4, коли її розібрали. У 1872 р. коштом уряду збудовано нову муровану церкву з бічними приділами і дзвіницею, зв’язаною з нею, за типовим синодальним проектом. 5 З 1875 р. – православна. Після першої світової війни перетворена на костел того ж імені. Перед 1939 р. добудована захристія. 6

Розташована скраю села при дорозі на рівній ділянці. Мурована, в плані латинського хреста, неокласицистична. До квадратової в плані нави прилягають рівноширокі, дещо нижчі об’єми прямокутних коротких вівтаря та бічних рамен і витягненого прямокутного бабинця. Зі сходу до вівтаря добудована перед 1939 р. рівноширока з ним захристія. Вищий об’єм нави накритий пірамідальним дахом, увінчаним чотирибічною вежечкою-сиґнатуркою, критою високим наметовим верхом. Бічні рамена вкриті двосхилими дахами, гребені яких сягають карнизу стін нави, і утворюють на причілках трикутні фронтони. Над внутрішньо виділеним присінком на західному фасаді бабинця здіймається квадратовий в перекрої ярус вежі-дзвіниці. Давніше його вінчала вузька восьмибічна вежечка, завершена стіжковим верхом. Після другої світової війни надбудовано ще два дещо вужчі аркові яруси дзвіниці. Стіни церкви тиньковані, прикрашені лопатками і завершені профільованим карнизом. Великі прямокутні вікна мають півциркульне завершення.

l. ХЦЖ, 1906. ч. 17. – С. 602-604.

2. Katalog dokumentów różnej proweniencji 1397 – 1794. // Archiwum Państwowe w Lublinie. – Lublin, 1998. – S. 142.

3. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Соль. // ХВЕВ, 1892. № 15. – С. 276-278.

4. Там само.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 432, аркуш 47.