1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Шумяч.

Турківський.

Церква Благовіщення Пр. Богородиці. 1932.

Вперше згадується у документах 1564 – 1565 рр. Попередня дерев’яна будівля була збудована коштом громади у 1765 р. У 1803 р. її підважили, виміняли підвалини і підвели камені на наріжниках. Ремонтована у 1874 р, знищена пожежею у 1909 р. У 1925 р. на місці згорілої виставили дерев’яну каплицю. Щойно у 1932 р. зведено нову дерев’яну триверху святиню за проектом Євгена Нагірного. У 1962 р. ще не зачинену церкву розібрали, використовуючи матеріал на колгоспну контору. У 1990 р. розпочалося спорудження нової дерев’яної, хрещатої в плані церкви.

«Діло». – Львів, 1909, № 45.

Кармазин-Каковський В. Мистецтво бойківської церкви. – Нью Йорк – Філадельфія, 1987.