Паспортна інформація

Могильник № 15

Пам’ятка археології

Античність, 2-5 ст. н.е.

Розміщення:

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Балаклавський район, с. Хмельницьке, на східних схилах Федюхіних висот.

Під час дослідження були відкриті 4 типи поховальних споруд:

Могили з підбоєм, закладені кам’яними плитами. Розкриті 41 підбійна могила, з низ дитячих – 12. Всі поховання пограбовані.

Земляні склепи. Відкрито 7, з них 3 пограбовані. Склепи не більш 1 м ширини. Вхідний отвір закривався плитою. Ніш у стінах немає. Стелі у вигляді склепіння. Висота від 1 до 1,5 м. Склепи дали основний матеріал для встановлення архітектури, обряду, датування цієї групи пам’яток.

Поховання в урнах. Виявлено 45. Більшість з них зазнали шкоди під час будівництва. Як урни були використані різні посудини. Урни щільно не закривалися. Корок замінював черепок, або камінець.

Поховання в ґрунтових могилах. В них не знайдено ніяких речей. Кістяки зариті не глибоко (0,7-0,8 м), всі витягнуті, орієнтовані, переважно, як і у похованнях з підбоями – на північний схід, але деякі на захід. Усього 8 поховань.

Обряд поховання – трупоспалення та трупопокладення. Усього розкопано більш як 100 поховальних споруд. Поховальний інвентар: посудини глиняні та скляні, прикраси, частини одягу, монети.

Могильник виник як поховання при поселенні. Відкритий у 1950 році Інкерманською археологічною експедицією під керівництвом Є.В. Веймарна (старший науковий співробітник Кримської філії АН СРСР). Розкопана частина могильника. Археологічні матеріали зберігаються у Бахчисарайському історико-археологічному музеї.

Реставраційні роботи:

Пошкоджений будівельними роботами та траншеями часів Великої Вітчизняної війни.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно постанови виконкому Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 856 від 20.12.1975.

Охоронний № : 1998. Згідно з Реєстром 3749.

Архив Бахчисарайского историко-археологического музея.- Д.д. 40, 41, 32, 39.

Отчеты о работе археологической экспедиции музея пещерных городов Крыма и Крымского филиала АН СССР.