Паспортна інформація

Поселення Уч-Баш (№ 11)

Пам’ятка археології

IX-VII ст. до н.е.

Розміщення:

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Балаклавський район, гора Уч-Баш на лівому березі р. Чорної, між селищами ГРЕС та Октябрським.

Загальний опис:

Поселення займає північну частину уривистого миса Уч-Баш (татарськ. “Три голови”) довжиною близько 350 м, шириною до 180 м. Посередині мис перегороджений оборонною стіною з необробленого каменю з бойовим майданчиком-виступом в центрі. На поселенні розкопані залишки жител та близько 100 господарських та вогнищних ям, що заповнені землею та сміттям. Житла – однотипні наземні прямокутні каркасно-плетневі будівлі з земляною підлогою, обмазані глиною та покриті соломою. Площа житла – близько 45 кв.м. Господарські ями колоколовидної форми, глибиною не менше 1,0 м, діаметром днища близько 1,5 м. Вогнищні ями – циліндричні, глибиною до 0,5 м, діаметром до 2,0 м.

В культурному шарі та заповненні ям – уламки посуду, характерних для раннього етапу кизил-кобинської культури, зернотерок, знаряддя з кременю та каміння, кістки та роги тварин, черепашки, зерна злаків. Заслуговують уваги знахідки насіння культурного винограду, частини форми для відливки металевих стержнів, а також ливарних шлаків.

Вирішальне значення для датування комплексу мають знахідки кістяних ромбічних та квадратних у перетині наконечників стріл та уламки псалія чорноліського типу.

Центральна частина храма перекрита залишками храма та споруд IX-XII ст.

Історична довідка:

Поселення виникло в IX ст. до н.е., на початковому етапі формування Кизил-Кобинської культури. Припинило існування не пізніше VII ст. до н.е.

Поселення Уч-Баш було відкрито в 1924 р. розвідками Л.Н. Соловйова (Державний Херсонесський музей). Розкопки проводились експедицією ГХМ (кер. С.Ф. Стржелецький) в 1952-1954 р. Колекції зберігаються в фондах Херсонського історико-археологічного музею (фонд № 5), польова докуметація, креслення, негативи-в архіві музею. Звіт – в архівах ІА АН УРСР та Херсонського історико-археологічного музею.

Взято на охорону згідно Постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний № : 21

Лесков А.М. Горный Крым в первом тысячелетии до нашей эры.- Киев, 1965.

Стржелецкий С.Ф. Очерки истории Гераклейского полуострова в эпоху бронзы и раннего железа.- М., 1954.

Стржелецкий С.Ф. Основные этапы экономического развития и периодизации истории Херсонеса Таврического в античную эпоху. ПИСПАЭ.- М., 1959.- С. 66-67.

С.Ф. Стржелецкий. Отчеты о раскопках раннетаврского поселения Уч-Баш в 1952-1954 гг.- Архів ГХМ.

Стржелецкий С.Ф. Очерки истории Гераклейского полуострова в єпоху бронзі-раннего железа. Архів ГХМ.- Д. 633.

Шульц П.Н. О некоторых вопросах истории тавров.- ПИСПАЭ.- С. 235-246.

Арсенова Т. Опись коллекций Л.Н. Соловьова.- Архів ГХМ.- Д. 447.