Черленківський замок

2007 р. Володимир Скомаровський збудує замок у Селищі

Дата: 06.11.2007

Від замку, побудованому литовцями в ХV ст. у селі Селище Тиврівського району Вінниччини залишилася напівзруйнована вежа. Її цього року взяв в оренду вінницький підприємець 49-річний Володимир Скомаровський. Будуватиме музейно-туристичний комплекс.

Три місяці за його кошти археологи досліджували фундамент замку та залишки поселення трипільської культури, яке було на цьому місці.

– Знайшли тисячі уламків посуду та кілька десятків статуеток, виготовлених трипільцями шість тисяч років тому, – розповідає Михайло Потупчик із облуправління культури і туризму. – Після вивчення в Києві знахідки передадуть музеям Вінниці та Селища.

Після дослідження території Скомаровський хоче будувати на цьому місці замок. Проект розробив вінницький архітектор Олександр Рекута. Його ще не затвердили.

– Хочеться збудувати на тисячоліття – під мури заб’ємо палі, захисні зробимо з граніту, – розповідає підприємець. – У головній будівлі буде музей, конференц-зала, ресторан, приміщення для урочистостей і кілька готельних кімнат. Залишки стародавньої вежі органічно з’єднають із мурами. Дороги викладемо з бруківки.

Володимир Скомаровський – власник автофірми ”Владимир” та вінницького радіо ”Такт”. 2005 року очолював Державну митну службу України, був народним депутатом.

– Вкладене у проект зможу відшкодувати не раніше, ніж через 20 років, – каже чоловік. – Це не бізнес. Просто хочеться щось після себе залишити.

Михайло Потупчик прогнозує, що замок на березі річки Південний Буг буде популярним у туристів. Від села до обласного центру – 14 км. У Селищі розташований дитячий табір ”Маяк”, є дачні будинки.

– За радянських часів біля вежі шукали скарби, – розповідає колишній директор місцевої школи, нині пенсіонер Дмитро Бондар. – Приїздив майор міліції з екскаватором. Шукали золото. Чи знайшли – невідомо.

У ХVIII ст. пани Щеньовські зруйнували замок, залишивши самі вежі. В одній влаштували родинний склеп. Домовини з померлими підвішували до стель ланцюгами. Під час громадянської війни червоноармійці кидали труни в річку і розстрілювали їх із гвинтівок. Від цієї вежі зберігся лише фундамент. Другу підірвали за радянських часів, щоб використати каміння. Три її стіни вціліли.

Ян Даниленко

Джерело: “Газета по-українськи”