Замок Чорторийських

Замок Чорторийських

Рисунок Наполеона Орди.

Ruiny zamku Czartoryskich. Widok ogólny z fragmentem usytuowanych na wzgórzu ruin zamku. 1862 – 1876. Napis: Rydomł; napis na podkładzie: Gub. Wołyńska. Rydomł; napis na kartce doklejonej do podkładu: Rydomt (Gubernia Wołyńska), Regina na Hoszczy Księżna Sołomerecka darowała majętność i dawny Zamek rodzinny r. 1637 Księciu Mikołajowi Czartoryskiemu i jego żonie Izabeli Siostrze Księcia Samuela Koreckiego — teraz Własność Hr. Alexandra Rzyszzewskiego; ostatni napis powtórzony w języku francuskim, Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą, 20,5x27. II-r.a. 4244 (Teka Wołyń). Jibl.: Album widoków, seria III, il. 98. [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 621]