Поселення в урочищі «Алан»

В.Л. Миц

Розвинене – пізнє середньовіччя. Розташовано в 1,5 км до півночі від с. Рожеве, на південному схилі гори Таш-Хасах (південно-східний відріг г. Казу-Кая), поблизу джерела та струмка Ак-Су, на висоті близько 550 м над рівнем моря, приблизно у 8,7 км від берега моря.

Об’єкт виявлений В.Л. Мицом 1978 р. [Миц, 1979, с. 16-17, 36-39, мал. 1-6, 36-39]. Розкопки не проводились.

Площа поселення – не менше 0,5 га. Частково розорано. Серед знахідок (підйомний матеріал) уламки керамічних гончарних простих і поливних посудин. За артефактами об’єкт датується XIII (?)–XIV – XV ст.

Література:

Мыц В.Л. Отчет об археологических разведках в Горном Крыму в 1978 г. – Симферополь, 1979 – Архив Крымского филиала Института археологии НАНУ. – Инв. № 105. – Папка № 195. – 49 с. – 50 ил.

Джерело: Матеріали до тому «Звід пам’яток історії та культури України. ». – К.: 2015 р., с. 564.