Церква Різдва богородиці

Фото Сергія Криниці 12 серпня 2009 р. з сайту

Церква Різдва богородиці 1886 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 235].

Церква 1876 (дерев.) [Таранушенко С.А. Монументальна дерев’яна архітектура лівобережної України. – К.: 1976 р., с. 127].

Церква 1876 р. (дерев.) [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 232].

Дерев’яна церква Різдва богородиці 1876 р., майстер Гаврило Роман [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 123].

с. Розлуч.

Турківський.

Церква Різдва Пр. Богородиці. 1876.

Вперше згадується у документах 1534 р. Привілей вона отримала у 1666 р. У 1733 р. на місці старішої постала тризрубна триверха церква бойківського типу з тризаломним верхом нави та двозаломними вівтаря і бабинця. Збудована в 1783 р. на її місці церква згоріла у 1875 р. Замість неї у 1876 р. звів нову церкву в бойківському стилі майстер Гаврило Роман з Багноватого. На сволоку нави різьблений напис: «Цю церковъ поставлено въ року 1876 за правлєнія парохією отца Василія Фидыка и дяка Іоана Грома родомъ з Нагуевичъ. Майстромъ бувъ Гаврило Роман родомъ з Багновато[го]».

Це дерев’яна тризрубна будівля, завершена пірамідальними наметовими верхами з п’ятьма заломами над навою та чотирма над вівтарем і бабинцем. Чотириярусний різьблений і золочений іконостас сучасний церкві. У 1923 р. храм відновлювався.

Національний музей у Львові, сектор рукописів і стародруків, РКЛ 496 (F444), аркуш 32.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, c. 89, 90.