Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

XI-XIII ст.

Сумська обл., м.Ромни; 4-й Комсомольський пров., урочище “Пригородок”.

Загальний опис:

Городище займає мисоподібний виступ плато третьої надзаплавної тераси в урочищі “Пригородок” (або “Підгородок”).

Мис підтрикутної форми, забудований; висота над заплавою від 37 до 44 м; витягнутий в меридіональному напрямку; довжина 180 м, ширина до 90 м. Між будинками №№ 21 і 22 по 4-му Комсомольському пров. є залишки напільного валу. В кінці XIX ст. по периметру поселення був насипаний вал, зараз залишки його збереглися лише в мисовій частині, за будинком № 11.

Культурний шар дуже перемішаний з сучасним будівництвом, має потужність до 1,5 м, насичений керамікою кінця XI-першої половини XIII ст. Є залишки роменської культури.

Городище, судячи по матеріалах розвідкових розкопок, існувало в XI-XIII ст.

Вперше згадується в Лаврентіївському літопису в зв’язку з подіями 1113 р. Згадується на карті Удрісі XII ст.

“Уход Ромківщизна” згадується в описі земель Канівського замку 1552 р. За польськими актами XVII ст. Роменська волость після монголо-татар заселена в 1447-1492 рр.

Городище “Пригородок” – пам’ятник літописного м. Ромен – в 1618 р. одержує назву “Старе Роменське городище”.

В 1645 р. на “городище пустом” були хутора і слободи.

Вперше досліджене В.Г. Ляскоронським. В 1980 р. проведені розвідкові розкопки Ю.Ю.Моргуновим.

Взято під охорону згідно рішення виконкому Сумської обласної Ради депутатів № 111 від 23.04.1984 р.

Охоронний № : 1781, 62.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: затверджені рішенням Роменського міськвиконкому.

Основна бібліографія, архівні дані:

Ляскоронский В.Г. Городища, курганы и длинные (змиевы) валы в бассейне р.Сулы // Труды XI АС.- Т. 1.- М., 1901.- С. 425.

Моргунов Ю.Ю. Отчет о работе Посульской разведочной группы ИА АН СССР в 1980 г. / Архивы ИА АН СССР и ИА АН УССР.