Паспортна інформація

Консулівське городище

Пам’ятка археології

ІІ ст. до н.е. – ІІ ст. н.е.

Розміщення:

Херсонська обл., Бериславський район, с. Республіканець за 2 км на північ від нього (поблизу колишнього с. Консулівки) на правому березі Каховського водосховища.

Загальний опис:

Городище, що формою наближується до квадрата, орієнтоване уздовж обривистого берега водосховища в напрямку з півночі на південь. Розташоване на висоті 35 м від рівня води. Межами городища на півночі і заході є вали і рови, на півдні – балка, на сході – берег водосховища. В південно-східньому куті пам’ятника знаходиться акрополь, площа якого становить близько 600 кв.м. На півночі і заході акрополь огорожено валом, на півдні – балкою, на сході – береговим обривом. Площа городища – 2,7 га, поверхня задернована.

Серед знахідок: уламки античних амфор, червонолакового та ліпного орнаментованого посуду.

Історична довідка:

Пам’ятка є пізньоскіфським городищем сарматського часу. В 60-х роках XIX ст. пам’ятка відкрита А.П. Чирковим; в 1909 р. обстежена розвідкою В.І. Гошкевича (Херсонський музей); в 1950 р. – розвідкою Н.М. Погребової (Степова експедиція Інституту матеріальної культури АН СРСР); в 1973р. – розвідкою Е.О. Симоновича (Черняхівський загін Інституту археології АН СРСР).

Колекції знахідок зберігаються в Херсонському краєзнавчому музеї та в Інституті археології АН СРСР у Москві (на 1975 р.).

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21 липня 1965 р., Рішення Херсонського облвиконкому від 14 травня 1970.

Охоронний №: 136

Основна бібліографія, архівні дані:

Чирков А. Краткий очерк городищ, находящихся по Днепру и его лиману // ЗООИД.- Т. VI.- Одеса, 1867.- С. 546.

Гошкевич В.И. Древние городища по берегам низового Днепра // ИАК.- Вип. 47.- СПб., 1913.- С. 138-139.

Сымонович Э.А. Разведки в Херсонской и Одесской областях // Археологические открытия 1973 года.- М.: “Наука”, 1974.- С. 345.

Звіти наукового архіву Інституту археології АН УРСР.

Ілюстративні матеріали: