Костел св.Валентина

Костел св.Валентина

Фото Максима Рітуса, опубліковано 8.04.2019 р.

Костел 1598 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 64].

Костел 1598 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Костел св.Валентина 1856 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ВАЛЕНТИНА КОСТЕЛ, около 1856 г. Построен из тесаного камня-известняка на месте деревянного 1704 г. В 1890 г. поврежден пожаром и восстановлен.

Состоит из прямоугольного в плане нефа и полуциркульной апсиды с боковым помещением. Оба объема накрыты двускатной кровлей.

На гребне крыши установлена ажурная сигнатурка. Гладкие, неоштукатуренные стены лишены архитектурного декора, лишь на главном фасаде имеется слабовыступающий ризалит, завершенный ступенчатым фронтоном. Неф и апсида перекрыты цилиндрическими сводами, боковое помещение – парусным. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 184-185].

Максим Рітус Спадщина. Раковець. Римо-католицька церква Св. Валентина (8.04.2019 р.) [+ інтер’єри, деталі, історичні фото]