Каплиця Преображення

с. Пирятин. (УГКЦ)

Каплиця Преображення Господнього.

Ще у 1988 р. мешканці села задумали збудувати капличку в честь полеглих воїнів УПА і мешканців села. 17 серпня 1944 р. тут відбувся бій між воїнами УПА куренів Галайди і Яструба, сотні Мирного та боївки Гая та військами НКВД. Зазнавши невдачі, командування НКВД дало наказ спалити село до тла. 19 серпня понад 50 мешканців села було розстріляно в лісі на його околиці, а село знищене. У 1991 р. громади сіл Пирятина і Бишкова спільно звели невелику богослужебну каплицю за проектом архітекта Ігоря Подоляка для новозаснованої парафії. Освячення її відбулося на Покрову пр. богородиці цього ж року.

Розташована на північ за селом, в сосновому борі, на невеличкому узвишші. Мурована дводільна прямокутна споруда, що складається з нави з внутрішньо виділеним вівтарем і пригінку, вкритого двосхилим причілковим дахом. Над навою здіймається дерев’яний четвериковий тризаломний верх бойківського типу, увінчаний ліхтарем з маківкою.

В огорожі, на північ від каплиці розташована спільна могила полеглих вояків УПА і мешканців спаленого енкаведистами у 1944 р. села.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 140.