1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Пили.

Жовківський.

Церква Успення Пр. Богородиці. 1911.

Найдавніша відома церква Воздвижения Чесного Хреста, збудована у 1693 р. селянином Теодором Боднарем, згоріла. На її місці у 1711 р. збудована нова при сприянні дідича Андрія Урбанського. І ця церква згоріла у 1895 р. Тимчасово виставлено невелику дерев’яну церковцю, а у 1911 завершено будівництво нової мурованої одноверхої споруди. Півциркульні вівтар і бокові рамена вкриті конхами, прямокутий бабинець – двосхилим дахом. На середхресті, на циліндричному світловому барабані встановлена цибуляста баня. З 1961 по 1989 р. стояла закритою, мешканці самі правили і робили ремонти.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 196.