Церква св.Дмитра

Церква св.Дмитра

Церква св.Дмитра 1883 р. (дерев.) [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 325].

Дерев’яна церква св.Дмитра 1883 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 104].

с. Путятичі.

Городоцький.

Церква св. Дмитра. 1883.

Перша відома в селі церква була збудована на початку 18 ст. У 1883 р. на її місці збудовано нову дерев’яну тризрубну безверху церкву, вищий двосхилий дах якої над навою увінчаний восьмибічним ліхтарем з маківкою. Але, судячи з планувальної структури і вигляду будівлі, в цьому році здійснено її ґрунтовний ремонт. Цікавинкою є влаштування входу в церкву в південній стіні бабинця. По другій світовій війні з 1947 р. стояла зачиненою. У 1985 р. її обікрали. На південь від церкви розташована дерев’яна двоярусна стовпова дзвіниця з незначно нахиленими досередини стінами. З 1989 р. знову служить греко-католицькій громаді.

Майже поруч з церковю при її південно – західному куті у 1991 р. розпочато спорудження нового мурованого храму. На 1995 р. будівельні роботи майже завершено і громада приступила до украшения церкви. Хрещатий однобанний храм з прямокутними раменами і гранчастим вівтарем орієнтований вівтарем на захід. Архітектурними формами церква надзвичайно наближується до «нагірнянських» споруд кінця XIX – початку XX ст.

«Діло». – Львів, 1884, № 55.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 654.