Національний театр

Національний театр (Národní divadlo) в Празі – (Národní 2, 110 00 Nové Město, Чехія).

Ця велика неоренесансна будівля, зведена в 1868–1881 роках, є однією з найгарніших на берегах Влтави. Театр і нині відіграє провідну роль в чеському культурному житті. На сцені театру 11 травня 1919 року відбувся перший за межами України виступ прославленої у світі Української республіканської капели Олександра Кошиця. Місце першого виконання щедрівки "Щедрик" М. Леонтовича. Серед почесних гостей на першому концерті Капели були Михайло Грушевський, військовий міністр УНР Олександр Жуковський, міністр закордонних справ УНР Дмитро Дорошенко. Посол УНР в Празі видав артистам гроші, на які вони пошили костюми, бо С. Петлюра хотів продемоycтрувати, що Україна не сільська периферійна нація.

Джерела:

Пересунько Тіна. Світовий тріумф «Щедрика» – 100 років культурної дипломатії України (збірник архівних документів). Київ. Видавництво «АртЕк», 2018. 200 с.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».