Цвинтар на схилах Цитаделі – православний цвинтар

Цвинтар на схилах Цитаделі (інші назви Старогарнізонний, на Грабрах). Місце поховання вояків УНР. За поточною іфнормацією українські поховання розташовані поблизу цвинтаря британських солдат Commonwealt. Збереглося одне поховання.

На схилі Познанської цитаделі на так званому Старому гранізонному цвинтарі (закладеному ще при прусаках) в міжвоєнні роки винила ділянка – православний цвинтар для емігрантів, що проживали в місті. У 1924 р. в Познані було створено православну парафію св. Миколая (яка і досі існує у оригнальній церкві по вул. Марселінська (Marcelinska) 20). В цей же час при ній було офіційно оформлено православне кладовище. На цьому цвинтарі за даними БФ «Героїка» поховані наступні військовики: Білошицький Порфирій (1884 – 1926) – сотник 5-ї Херсонської дивізії Армії УНР; Кульжинський Сергій (1869 – 1936) – генерал-хорунжий Армії УНР; Ольшевський Володимир (1873 – 1933) – генерал-хорунжий Армії УНР заступник командира 3-ої Залізної стрілецької дивізії Армії УНР; Якубовський Єремія (1863 – 1925) – полковник Армії УНР. Розшукуються старі фото цих могил.

2021 р. тут знайдено могилу підполковника Армії УНР Володимира Василіва.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".