1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Поториця.

Сокальський.

Церква Преображення Господнього. 1909.

Вперше існування церкви в селі згадується у документах 1578 р. Давніша дерев’яна тризрубна одноверха церква, увінчана шоломовою банею на восьмерику нави, була споруджена у XVIII ст. На її місці у 1909 р. завершилося спорудження нової мурованої святині за проектом львівського архітекта Казимира Річицького. Це була велична хрестова в плані споруда (бокові гранчасті рамена укорочені), вкрита трьома (над навою більшою) цибулястими банями на світлових восьмибічних барабанах. Бабинець її оточували двоярусні аркади. У 1934 р. церкву розписав маляр Михайло Осіньчук. Під час другої світової війни була пошкоджена, а у 1964 р. зірвана.

У 1989 р. греко-католицька громада спорудила капличку, а у 1990 – 1993 рр. – нову муровану церкву за проектом Григорія Калініна та Івана Коваленка, освячену 19 серпня 1993 р.

Львівська наукова бібліотека ім. В.Стефаника. Відділ рукописів, фонд управління консервації, № 43.

«Віче». – Львів, 1993, № 29.