1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Потелич (Потилич).

Жовківський.

Церква Пресв. Трійці. 1936.

Попередня міська церква була збудована у 1593 p., як свідчив напис на одвірку головних західних дверей: «Року Бжого АФЧГ мца мая ДІЄ», хоча перші згадки про неї походять з 1564 – 1565 pp. У 1777 р. вона була перебудована на польський римо-католицький костел по пожежі останнього, збудованого у XV ст. Але вже у кінці XVIII – на початку ХІХст. знову повернена греко-католицькій громаді і відреставрована майстром Каролем Тронікером.

Це була тризрубна безверха будівля. Стінопис церкви зображав нікейський собор і «Страшний суд». У 1937 р. її розібрали.

А у 1936 р. завершилося спорудження поруч нової мурованої церкви за проектом Олександра Пежанського, яку освятив перемиський єпископ Йосафат Коциловський 30 серпня 1936 р.

Це хрестокупольний п’ятиверхий храм, увінчаний на середхресті більшою цибулястою банею і на кутах головного об’єму чотирма меншими. Поряд з церквою збереглася дерев’яна стовпова дзвіниця, завершена високим чотирибічним наметом, збудована у 1593 р.

Львівська наукова бібліотека ім. В.Стефаника. Відділ рукописів, фонд управління консервації, № 35.

Національний музей у Львові, фонд графіки.