Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:522 піксел

Загальний вигляд місця для майбутньої церкви. Світлина І. Синкальського 1992 р. Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 244.

Церква згоріла [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 83].

с. Поріче Ґрунтове (Поріччя Ґрунтове).

Городоцький.

Церква Покрови Пр. Богородиці.

Найдавніші відомості про церкву походять з 1578 р. Збудована на початку XVIII ст. дерев’яна будівля відновлювалася в кінці 19 ст. У 1910 р. до неї добудували дерев’яну захристію. Під час воєнних дій першої світової війни у 1914 р. вона згоріла. У цьому ж році на її місці спорудили тимчасову провізоричну каплицю. Спроектована Євгеном Нагірним у міжвоєнний період церква так і не була збудована. По війні з 1965 по 1989 р. каплиця стояла зачинена.

Зараз, на початку 1990-х pp., мешканці села планують спорудження мурованого храму за проектом архітектів М. Дрималика та А. Грімнака.

Архів відділу архітектури та реставрації храмів Львівської архиєпархії УГКЦ.

Національний музей у Львові, фонд графіки.