Pamiątki i zabytki kultury ukraińskiej w Polsce

zebrał, opracował i do druku podał

Andrzej Saładiak

Burchard Edition

«Przedmiotem mojej książki są pamiątki i zabytki (oraz miejsca po nich) ukraińskiej kultury na terenie Polski w jej obecnych granicach. Znaczenie kultury ukraińskiej było w Polsce z różnych powodów niedoceniane, często przemilczane, najczęściej zaś – mało znane. Podczas trwającej kilka lat pracy nad tą książką przyświecała mi nadzieja, że jednym posłuży ona jako przewodnik podczas wędrówek po kraju, innych zainteresuje kulturą ukraińską w szerszym zakresie niż mogłem przedstawić w tym skromnym katalogu, jeszcze innym zaś zwróci uwagę na sam tylko fakt, że nie tylko tysiące obiektów kultury polskiej zobaczyć można dzisiaj na terenie niezależnego państwa ukraińskiego, ale że równocześnie tysiące obiektów kultury ukraińskiej znajdują się w Polsce.»

ze: Słowo od autora

Spis treści: