Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Рисунок А. Вариводи. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 52.

Золочівський район

Поляни (Риків). Церква Вознесения Господнього

Дерев’яна церква, збудована в 1675 році. Була будівлею давнішого галицького типу. Складалася з трьох обсягів – ширшої квадратової нави й вужчих прямокутних вівтаря і бабинця. Вищий зруб нави завершував наметовий пірамідальний верх з одним заломом, увінчаний великим сліпим ліхтарем з маківкою. Бабинець і вівтар покривати трисхилі пірамідальні дахи, їхні гребені сягали нижнього краю намету над навою. Оперізувало споруду опасання на дерев’яних колонах, зашите вертикально дошками навколо бабинця. Церкву розібрали в 1904 році, коли в селі звели нову, так само дерев’яну.

Церква (нова, не та, про яку тут пишеться) розташована в центрі села (дорога оминає село). Спостереження М.І.Жарких, 14.08.1990 р.