2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Фото зі збірки Національного музею у Львові.

Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 21.

Побук. Церква св. арх. Михайла

Дерев’яна церква, постала в 1826 році на місці давнішої. Перед 1908 роком будівлю покрито бляхою, до вівтаря храму добудовано захристію. Це була невелика одноверха споруда галицького типу. Складалася з трьох розміщених по осі схід-захід прямокутних зрубів, з них зруб нави був ширший. Вінчала наву струнка баня на світловому восьмерику. Вівтар і бабинець покривали двосхилі причілкові дахи з острішками, гребені яких сягали середини восьмерика. Оперізувало церкву широке рівне піддашшя, оперте на профільовані випусти вінців зрубів. Після освячення нового храму, зведеного в 1927-1928 роках, стару церкву розібрали її продали в село Заплатин коло Стрия, де 1929 року її перебудували.