2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Фото 1920-х pp. зі збірки В. Ольхом’яха.

Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 21.

Побук. Церква св. арх. Михайла

У 1927-1928 роках майстри Еміліан Комар, Семко Коваль та Юрко Мацела з Ціневи поряд зі старою поставили нову дерев’яну церкву. То була будівля в неоукраїнському стилі. Хрещата в плані, п’ятнверха, на мурованому фундаменті з каменю, складалася з гранчастого вівтаря з двома симетричними ризницями, гранчастих бічних рамен і прямокутного бабинця з присінком із заходу, що оточували квадратову наву. Рамена вінчали світлові восьмерики на четвериках, покриті банями зі сліпими ліхтарями (над навою – більший). Оперізувало церкву широке опасання, оперте на точені фігурні колони. Стіни надопасання були вертикально шальовані дошками й лиштвами. Одночасно з храмом збудовано й нову дерев’яну дзвіницю. Після Другої світової війни церкву закрили, на початку 1960-х років розібрали.