Інформація про завал круглої вежі Пнівського замку Івано-Франківської області

Заступник голови обласної ради Товариства В. Любінець

Першому заступнику голови Головної ради УТОПІК п. М. Пархоменку

На території Надвірнянського району знаходиться унікальна пам’ятка оборонної архітектури «Пнівський замок» 15-16 ст. У 1963 р. Постановою РМ України 24.08.63 р. замок занесено до Реєстру пам’яток національного значення № 240.

У 2008 р. повеневими вадами підмито берег потічка, який протікає південною стороною замку, біля круглої вежі. До речі ця вежа вже була аварійною – мала тріщину посередині.

У 2009 р. з ініціативи міськрайонної організації Товариства на замку була проведена нарада під годуванням бувшого заступника голови ОДА п. Гладія по цьому питанні при участі начальника обласного управління культури п. Володимира Федорака, начальника відділу культурної спадщини п. А. Давидюка, заступника начальника обласної архітектури М. Капака керівників району, де було прийнято рішення повернути в старе русло потічка. Що було зроблено. Однак щорічні дощі призвели до нового зсуву ґрунту, тому частина вежі розвалилася.

Обласне управління культури звернулась до Міністерства культури України щодо вирішення питання по цьому об’єкту.