2010 р. На Прикарпатті через повінь обвалився Пнівський замок

Дата: 30.06.2010

У Надвірній внаслідок підмивання основи від наслідків повені постраждав один із замків, що розташований в Івано-Франківській області. Йдеться про залишки Пнівського замку.

Постраждала та частина споруди, яка найкраща збереглася до наших днів, – північна. Її зруйнували потужні водяні потоки, – повідомляє ifportal.net.

Довідка ЗІКу

Пнівський замок – велика, добре спланована і продумана фортифікаційна споруда, яка до будівництва Станіславської твердині (1662 р.) була найбільшою на всій території Прикарпаття. Він розташований на природному пагорбі, поверненому західним боком до річки Бистриці Надвірнянської. Замок будували з великих тесаних брил гірського сірого каменю; здебільшого на внутрішніх боках стін використовували також червону цеглу.

Мури зводились, перш за все, як оборонний об’єкт, а тому не дивно, що їх товщина сягала одного метра і більше. Зовнішні стіни ще масивніші і неприступніші – товщиною до 1,8 м. Твірних стін п’ять – замок у плані п’ятикутний і укріплений вежами, розміщеними по всьому периметру зовнішніх стін. Веж п’ять, усі вони різні за висотою, формою і призначенням. Кутових веж чотири: східна – кругла, північна і південна – шестигранні, на захід дивиться напівкругла.

На стику східної і південної стін – трикутний виступ з двома ярусами бійниць. Бійниці є також уздовж усіх стін та у вежах. Така кількість веж, а також їх помітний виступ за твірну лінію замку, дозволяла добре проглядати й обстрілювати простір вздовж усіх зовнішніх стін. Остання, п’ята вежа – в’їзна. В’їзд у замок здійснювали через підйомний міст, перекинутий через спеціальний рів, який наповнювався водою.

Рів штучний; він тягнувся вздовж усієї південної стіни. Зі сходу обороноздатність замку посилювалася глибоким яром, на дні якого протікав потік. На захід природна височина обривається круто сама. Найбільш уразливий і незахищений замок з півночі, але незважаючи на це, він був для того часу одним з найбільш укріплених та пристосованих до довготривалої облоги в усій Україні.

Джерело: «Західної інформаційної корпорації»

2010 р. Через дощі обвалився Пнівський замок. Оцінено збитки