2010 р. Згоріла 98-річна церква

Леонід Єзерський

Дата: 15.10.2010

Найбільша православна дерев’яна церква Ізяславського району Хмельниччини – Михайлівська – згоріла в ніч проти 10 жовтня у селі Плужному. Належала Московському патріархату. Через два роки відзначали б її 100-річчя.

– Чуємо, шось страшно бахнуло. Усі підірвалися, думали, аварія яка. Глянули, за Космацьким магазином шось горить. Підбігли, церква у вогні, – згадує 28-річна Наталя. – З усіх сторін моментально почала загорятися.

Поряд із церквою були дерев’яні підсобні приміщення. Через сильний вітер вогонь перекинувся на них.

– Наша пожарка приїхала минут через 5. Але почала ті хлівчики тушити, бо боялися, щоб хата завгоспа школи не зайнялася, – продовжує Наталя. – Дуже багато людей поприбігало. Плакали й діти, й дорослі. Всі в шокє були. Ми подзвонили батюшці.

– Якраз із похорону привезли мене. Думаю, нагрію води, на завтра підготовлю себе. Тут телефон дзвонить. І такий неймовірний крик: “Батюшка, в нас церква горить”, – розповідає отець Леонід, 52 роки (в миру Леонід Демчук. – “ГПУ”).

– Став бігти у тому, шо було. Бачу, шо не добіжу, серце вискакує, задишка. Сусіди підвезли мене. Приїхав, уже церква об’ята повністю пламєнєм була. Купола перед моїми очами падали.

Гасити пожежу приїхали шість відділень рятувальників із чотирьох ближніх міст. 2 год. заливали водою, доки вогонь ущух. Уранці попередньо встановили, що церква згоріла через коротке замикання.

– Колись нам подарили обогріватєль потужний сильно, – говорить отець Леонід. – Ми не мали до нього провода, шоби підключати. Він п’ять років стояв незадіяний. А коли все згоріло, то ці господарі кажуть, шо там провода сплавилися, замиканіє було. Але як же вони не могли сплавитися, коли з ланцюга проволка зробилася? Кажу, шо ше такого ніколи не бачив, шоб непідключений прибор вдруг підкоротило. Працювать не хочуть, от і чипляються за шо попало.

Через два тижні у храмі планували завершити ремонт. Залишилося пофарбувати підлогу.

– 17 років крок за кроком лагодили. Це нарешті мали закінчити, – каже священик. – І все це за годину огонь знищив.

Остаточно причину пожежі рятувальники назвуть по завершенні розслідування. Люди між собою говорять, що церкву підірвали. Отець Леонід оцінює збитки у 3 млн грн.