2010 р. Церкві у Плужному в 2012 могло би виповнитись 100 років

Дата: 15.10.2010

Будівництво Свято-Михайлівського храму в Плужному було завершено в 1912 році, однак розписаний він не був. Збудований поряд старої трьохбанної церкви Святої Трійці, яка була розібрана більшовиками в 1918 році. У 1927 році, за словами старожилів, Свято-Михайлівський храм було закрито до 1941 року, а священиків о. Євгенія Жовтовського та о. Аверкія розстріляли. У 1941 році храм відновив свою діяльність із священиком Приходьком.

По війні церкву було закрито, і згодом 1960 року віддано під склад. Також за СРСР тут знаходилась база Плужнянського «сільпо», а під потреби церкви на короткий час передали звичайну хату.

За клопотання прихожан Плужнянської парафії у 1991 році храм було відкрито, й у ньому розпочалися відновлювальні роботи. Протягом 2000-их здійснювалася відбудова Свято-Михайлівського храму, водночас проводилися богослужіння. Настоятелем храму є протоієрей Леонід Демчук.

Проти ночі 10 жовтня 2010 року Святомихайлівська церква у Плужному вщент вигоріла під час пожежі. Жертв і потерпілих не було. Пожежа була ліквідована майже за 2 години 6-м відділенням Державної пожежної охорони Міністерства з питань надзвичайних ситуацій. Причина займання та розміри матеріальних збитків будуть з’ясовуватися. “Церква згоріла дотла, горіла цілу ніч. Зійшовся весь люд і плакали…” – кажуть жителі села.

Коментар читача до статті. Роден:

Перша дерев’яна церква тут була споруджена ще у 1703 році. Вона та її наступці горіли. Настоятелем храму є протоієрей Леонід Миколайович Демчук (очолює постійну комісію з питань благоустрою в місцевій сільраді). Дуже ерудована та високодуховна людина. Коли служив в армії, то був пожежником. Тому можна відкинути версію про недбалість у церкві з боку священика чи прихожан.

Швидше за все, храм підпалили п’яниці, які полюбляли бухати у саду біля церкви, раз по раз її обкрадаючи. Горіла церква ззовні. Тиждень перед тим у ній не проводилося ніяких служб, не запалювалося свічок. Удень мали відспівувати покійника.