2000 р. Церкви України: Закарпаття

Розмір зображення: 624:800 піксел

Плав’я. Церква св. Миколи Чудотворця, XVIII ст. Розібрана в 1965 р. (В. Vavroušek. Církevní památky na Podkarpatske Rusí. Praha. 1929.) Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 284.

Плав’я Свалявський район

Церква св. арх. Михайла. 1932. (УПЦ)

За легендою, село було засноване в XVI ст. опришками на ім’я Русин і Янович, а назва нібито пішла від убитого тут опришка Плав’яньоша.

За іншим переказом, назва походить від заплав, що утворювалися після дощів у вузькій залісненій долині. У 1692 р. згадують церковну ділянку, виділену поміщиками, а в 1733 р. йдеться про дерев’яну церкву. Кажуть, що першу церкву жителі нижнього кінця хотіли збудувати в себе на Чоканьовиці, але вишняни вибрали місце на Поляні. Кілька разів уночі вишняни переносили колоди на своє місце, нижняни – на своє, аж поки обидві сторони не зустрілися посеред села. Там і збудували церкву.

Стара дерев’яна церква св. Миколи стояла в селі з початку 18 ст. до 1965 р., коли її розібрали з ініціативи тодішньої комуністичної влади. Частина дерева пішла одній сім’ї на хату, а рештою опалювали школу в Дусині. На місці, де була цінна архітектурна пам’ятка, встановлено хрест. Ще зеленіє старезний дуб, що ріс перед церквою.