Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви 1833 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 56].

Дерев’яна церква св.Параскеви 18 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 120].

с. П’ятниці (П’ятниця).

Старосамбірський.

Церква св. Параскеви. XVIII.

Вперше церква згадується в документах 1507 р. Існуюча дерев’яна тризрубна безверха церква збудована, ймовірно, у XVIII ст. (інвентар 1836 р. подає, що церква стара, тематизм 1938 – збудована у 1833 p.). З 1952 по 1989 р. вона стояла зачиненою. У 1935 р. відбулося освячення фундаментів нової мурованої церкви, споруджуваної за проектом львівського архітекта Олександра Пежанського. Події 1939 року перервали її будівництво. По війні у ній влаштивали склад колгоспу. З 1989 р. ведуться роботи по завершенні будівництва.

Державний архів Львівської області, фонд 1, опис 29, справа № 1482.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 141 – 142.