2008 р. П’ятничани. Оборонна вежа

Роман Бречко

Дата: 29.10.2008

Село П’ятничани розташоване в Жидачівському районі Львівщини приблизно за 10 км від Бібрки на трасі Львів-Франківськ, з якої добре видно оборонну вежу (14-16 ст.). До речі, колись тут теж пролягав шлях, який з’єднував Галич з Холмом (Хелмом). На жаль, дуже мало споруд такого плану збереглось до наших днів, а цій взагалі пощастило бути реставрованою (закінчено реставрацію у 1991 році).

На вигляд вежа квадратна в плані, трьохярусна (висотою 10 м) з невеликими бійницями. Імовірно, що колись колись вежу оточували дерев”яні укріплення, які служили для захисту місцевого населення під час частих набігів татар.

Зараз тут перебуває музей-заповідник “П’ятничанська вежа”. За вхід треба заплатити вього-навсього одну гривню для дорослих. Експонатів у музеї не є надто багато, але все ж дещо цікаве можна дізнатись, зокрема про історію аналогічних споруд, а також про реставрацію цієї вежі.

Подвір’я музею чисте та доглянуте. Тут розташована криниця і ще кілька невеликих дерев’яних споруд, а саме подвір’я огороджене дерев’яним парканом.