Церква св. Михайла

Церква св. Михайла

Розмір зображення: 575:800 піксел

Фото Йосифа Романюка, 1997 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 329.

Це єдине існуюче село з території Холмської єпархії, яке після упорядкування кордонів між Польщею і Радянським Союзом у 1951 р. було передане до складу України. Давніше мешканці села належали до парафії Довгобичів.

Після проголошення незалежності Україною виселенці з Холмщини задумали на початку 1990-х рр. збудувати храм, що був би пам’ятником землям Холмщини і Підляшшя в Україні і місцем збору всіх холмщаків. З ініціативи тодішнього голови товариства “Холмщина” в Сокалі Василя Мельника, на межі давньої границі між Галичиною і Холмщиною, на під’їзді до села, у 1992 р. насипано символічну могилу в пам’ять жертв Холмщини. Тут же розпочалося спорудження церкви. Ініціатором будови був мешканець села Аркадій Драган, а фундамент закладав Іван Ленчук. Дальше справою будівництва займалася голова церковної ради Ніна Волошенюк. Будівництво здійснювалося на кошти пожертв і громади. 21 листопада 1997 р. урочисто освятив со-кальський благочинний о. Михайло Гнатів та нововолинський благочинний о. Степан Клумес. 1

Мурована з білої цегли, нетинькована, хрещата в плані споруда. Складається з ширшої квадратової нави, до якої прилягають вужчі і нижчі вівтар, укорочені бічні рамена та витягнений прямокутний бабинець. Наву вінчає велика баня зі сліпим ліхтарем і маківкою, посаджена на світловий восьмибічний барабан. Бічні рамена вкриті двосхилими дахами зі сліпими ліхтарями, увінчаними цибулястими маківками, на їх гребенях. Над західною частиною бабинця здіймається два яруси вежі-дзвіниці (верхній восьмибічний), завершені витягненою банею зі сліпим ліхтарем, увінчаним стіжком. Стіни прорізані півциркульно завершеними вікнами. Вхід, в західній стіні бабинця, прикриває двосхилий дашок з маківкою на гребені, опертий на дві колонки.

1. Петришин А. Дорога до рідного Храму. // Холмський вісник. № 1. – Холм, 1999. – С. 3.