Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Церква Воздвиження 1875 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 205].

Дерев’яна церква Воздвиження 1876 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 118].

с. Переспа.

Сокальський.

Церква Воздвижения Чесного Хреста. 1876.

Попередня дерев’яна тризрубна трибанна церква, збудована коштом дідички Пелагії Чайковської у XVIII ст., у візитації холмсько-белзького єпископа Феліціяна Володкевича названа церквою Покрови Пр. Богородиці. Ймовірно, після реставрації кінця XVIII – початку ХІХ ст. її переосвячено. У 1876 р. стара церква розібрана і замість неї споруджена теперішня дерев’яна тризрубна одноверха, увінчана великою банею з ліхтарем і маківкою на восьмерику нави. В кінці ХІХ ст. до південної стіни вівтаря добудована захристія, завершена банею на восьмерику. Церква стояла зачиненою з 1962 по 1989 р.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 562.

Довідка на сайті