Христорождественська церква розташована в північно-східному куті соборної території. Збудована 1825 р. коштом графині Г.Чернишової. Автора проекту не встановлено. У 1864 р. церква постраждала від пожежі, після чого її відбудовано.

Споруда – в стилі класицизму, хрещата в плані, симетрична стосовно поздовжньої осі, яка акцентована підвищеним об’ємом церковного залу, увінчаного банею і виділеного на західному фасаді чотириколонним портиком тосканського ордера з трикутним фронтоном. Невисокий круглий підбанник спирається на пілони через попружні арки.

З обох боків до церковного залу прилягають знижені рамена, де розташовувались житлові покої графині. По фасаду вони мають галерею з колонадою тосканського ордера.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 226.