[1862 – 1876 рр.] Загальний вигляд з півдня

Рисунок Наполеона Орди.

Ruiny zamku Ostrogskich i cerkwi p.w. Objawienia pańskiego. Widok usytuowanych na wzniesieniu pozostałości muru zamkowego i cylindrycznej baszty oraz ruin cerkwi; z prawej strony w głębi cerkiew (?) z kopułą i wieżyczkami oraz baszta z krenelażem; z lewej strony w głębi cerkiew. 1862 – 1876. Dat.: 8 Września. Napis na podkładzie: G. Wołyńska. Ostróg, — ruiny zamku: napis na kartce doklejonej do podkładu: Ostróg. Ruiny Zamku obronnego Założonego przez Fedka z Nieświerza Xięcia na Ostrogu w r. 1221: Ruina nosi datę r. 1325; ostatni napis powtórzony w języku francuskim. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą, sepią i gwaszem, 18,3x24,6. III-r.a. 4221 (Teka Wołyń). Bibl.: Album widoków, seria I, il. 14; Kaczanowska, Napoleon Orda, s. 123. [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 506]