2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Фото С. Івасейка. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 26.

Остобіж. Церква Св. Миколи.

Первісно церкву зведено в 1760 році як двозрубну (вівтар поєднаний з навою), з банею на світловому восьмерику над західною частиною нави. Після розбудови 1909 року храмова споруда з двотрубної перетворилася на хрещату п’ятизрубну. Складалася з квадратової нави й прямокутних бічних рамен, вівтаря та бабинця. Бічні рамена покривали двосхилі причілкові дахи з острішками, гребені яких сягали верху світлового восьмерика над навою. Такі дахи покривали бабинець і вівтар, але їхні гребені були трохи нижчі. Восьмерик над навою вінчала шоломова баня з ліхтарем і маківкою. Оперізувало будівлю піддашшя, під яким обабіч вівтаря містилися ризниці. На західній стіні бабинця піддашшя переривав пригінок стовпової конструкції. Згоріла у 1990 році.