2011 р. Загальний вигляд з позиції С4

Іван Коцюра

7 дерев’яних церков Менщини

Село Осьмаки. Миколаївська церква, 1895 р. Миколаївська церква в с.Осьмаки збудована, як і Михайлівська церква с.Городища за типовим проектом єпархіального зодчого. Вона одноверха, хрещата, з прибудованою із заходу невеличкою дзвінницею. Але естетичні уподобання небайдужого до красоти українського народу все одно знайшли своє втілення у вигляді цієї пам’ятки. На перший погляд, раціоналістичні й геометричні форми «оживають» завдяки… кольоровому рішенню! Церква, як би зараз сказали, дуже «веселенька» завдяки вдалому поєднанню природніх кольорів – блакитного, жовтого та зеленого. Як наслідок, церква чудово гармонує з оточующим ландшафтом й виглядає, як продовження неба, сонця та дерев, втілюючи ідею гармонії Всесвіту.