Оскіл с

Фортеця

Перша згадка: 1600 р. Фортеця відновлена в 1655 – 1656 рр. [Історія міст і сіл УРСР : Харківська область. – К.: 1967 р.].

Цареборисівське городище з’являлось та зникало двічі за історію свого існування. Вперше фортеця була збудована за наказом та на честь царя Бориса Годунова воєводами Богданом Бєльським та Семеном Алфер’євим 1599 році посеред “Дикого поля”. Після великої пожежі (сліди якої фіксуються археологічно) мешканці залишили фортецю та пішли в Білгород та Валуйки. В 50-х роках XVII ст. починається переселення на городище вільних груп черкас. 27 травня 1656 року воєвода Федот Сурмин записав черкас “в службу”, видав їм “жалование”, в цьому ж році була відбудована рублена з сосни фортеця. Цареборисівці підтримали повстання І. Брюховецького 1668 року, спалили місто і вбили наказного чоловіка Бориса Мосолова. Після закінчення повстання частина мешканців повернулась в городище. Восени 1670 року населення Цареборисова брало активну участь у повстанні Степана Разіна. Розправа зі повстанцями була жорстокою, активні учасники повстання були повішені, інші – приведені до присяги.

Таким чином на першому етапі існування фортеці тут переважно жили переселенці з Московської держави, а на другому – з Правобережної України. Вважаємо можливим дійти попереднього висновку (не дивлячись на те, що цьому поки нема підтверджень в письмових джерелах), що після подій кінця XVII ст. мешканці більше не повертались жити на територію городища, оселились поряд, на місці розташування сучасного села Червоний Оскіл. Це підтверджується нумізматичним матеріалом, що отримано в результаті розкопок та розвідок на території фортеці. До початку XXI століття дослідження Цареборисівської фортеці носили несистематизований, описовий характер, і це були переважно суцільні маршрутні розвідки, під час яких фіксувалися, крім інших, і пам’ятки козацької доби та окремі знахідки тих часів (М.В. Сібільов, П.Д. Ліберов). Стаціонарні розкопки фортеці тривають лише один польовий сезон (розпочаті в 2004 році) і площа розкопу складає 58 кв.м., проте виявлено кілька археологічних комплексів (житло-землянка, печі, смітники) та отримано презентативний матеріал, що датується кінцем XVI – XVII століттями та належить різним етнічним групам.

Вкладені елементи

Нашивна бляшка на одяг. Мідь. Цареборисівська фортеїія. Друга половина XVII ст. Розкопки І.В.Голубєвої 2004 р. 	Джерело: Археологія Слобідської…
Нашивна бляшка на одяг
Деньга Івана Грозного (1533 – 1584 рр.). Срібло. Цареборисівська фортеця. Московський монетний двір, 1535 – 1538 рр. Реверс. Розкопки І.В.Голубєвої…
Деньга Івана Грозного. Реверс
Сіроглиняні гончарні горщики московського типу. Кераміка. Цареборисівська фортеця. Кінець XVI – початок XVII ст. Розкопки І.В.Голубєвої 2004 р. …
Сіроглиняні гончарні горщики московського типу
Грош Сигізмунда III Вази (1588 – 1632 рр.) Срібло. Цареборисівська фортеця. Литва, 1627 р. Аверс. Розкопки І.В.Голубєвої 2004 р. 	Джерело:…
Грош Сигізмунда III Вази. Аверс
Двоскладний ґудзик. Кістка. Цареборисівська фортеця. Друга половина XVII ст. Розкопки І.В.Голубєвої 2004 р. 	Джерело: Археологія Слобідської України…
Двоскладний ґудзик
Копійка Бориса Годунова (1598 – 1605 рр.). Срібло. Цареборисівська фортеця. Новгородський монетний двір, 1598 – 1599 рр. Реверс. Розкопки…
Копійка Бориса Годунова. Реверс
Копійка Івана Грозного (1534 – 1584 рр.). Срібло. Цареборисівська фортеця. Новгородський монетний двір, 1535 – 1538 рр. Аверс. Розкопки…
Копійка Івана Грозного. Аверс.
Копійка Михайла Федоровича (1613 – 1645 рр.). Срібло. Цареборисівська фортеця. Московський монетний двір, 1633 р. Реверс. Розкопки І.В.Голубєвої…
Копійка Михайла Федоровича. Реверс
Копійка Олексія Михайловича (1645 – 1676 рр.). Срібло. Цареборисівська фортеця. Московський монетний двір, 50-ті рр. XVII ст. Аверс. Розкопки…
Копійка Олексія Михайловича. Аверс
Копійка Олексія Михайловича (1645 – 1676 рр.). Срібло. Цареборисівська фортеця. Московський монетний двір, 50-ті рр. XVII ст. Реверс. Розкопки…
Копійка Олексія Михайловича. Реверс.
Неповний профіль білоглиняної сковородки-латки (ринка) з червоним ангобовим орнаментом. Кераміка. Цареборисівська фортеця. Друга половина XVII ст.…
Білоглиняна сковородка-латка
Підкови. Залізо. Цареборисівська фортеця. Кінець XVI – XVII ст. Розкопки І.В.Голубєвої 2004 р. 	Джерело: Археологія Слобідської України козацької…
Підкови
Орнаментований сіроглиняний ріжок. Кераміка. Цареборисівська фортеця. Друга половина XVII ст. Розкопки І.В.Голубєвої 2004 р. 	Джерело: Археологія…
Орнаментований сіроглиняний ріжок
Сережка з привіскою. Мідь. Цареборисівська фортеця. Кінець XVI – XVII ст. Розкопки І.В.Голубєвої 2004 р. 	Джерело: Археологія Слобідської України…
Сережка з привіскою
Солід Карла XI (1660 – 1697 рр.). Білон. Цареборисівська фортеця. Аверс. Розкопки І.В.Голубєвої 2004 р. 	Джерело: Археологія Слобідської України…
Солід Карла XI. Аверс.
Солід Карла XI (1660 – 1697 рр.). Білон. Цареборисівська фортеця. Реверс – герб Лівонії. Розкопки І.В.Голубєвої 2004 р. 	Джерело: Археологія…
Солід Карла XI. Реверс - герб Лівонії
Солід Христини Августи (1632 – 1654 рр.). Білон. Цареборисівська фортеця. Аверс. Розкопки І.В.Голубєвої 2004 р. 	Джерело: Археологія Слобідської…
Солід Христини Августи. Аверс
Хрест. Мідь. Цареборисівська фортевця. Кінець XVI – XVII ст. Розкопки І.В.Голубєвої 2004 р. 	Джерело: Археологія Слобідської України козацької доби:…
Хрест. Реверс
Предмети зброї: вістря черешкових стріл, кулі, перехрестя шпаги. Залізо, свинець. Цареборисівська фортеця. Кінець XVI – XVII ст. Розкопки…
Предмети зброї