1975 р. Паспортна інформація

Храм св. Іллі

Пам’ятка археології

Розвинуте середньовіччя

Розміщення:

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Балаклавський район, бухта Ласпі, на північному схилі гори Мачук, вище джерела.

Загальний опис:

Храм витягнутий у довжину, без притвора (бабинця) та бокових нефів. Привходова частина звужена, різна товщина продольних та поперечних стін, камінна лавка, аркосолій з 11 похованнями (праворуч від входу), коробове склепіння на широких арках. Головна архітектурна особливість – ступінчаста композиція внутрішнього простору: притвор, середній неф, вівтар – підняті один над одним на висоту трьох сходинок кожний; переходи з однієї частини храму в іншу являють собою триступінчаті сходи, що врізані в ці площадки. Блоки криволінійної форми, що були тут знайдені, дозволяють реконструювати три напівкруглі арки. Знайдені залишки розписаного тиньку – чорного, білого, червоного, зеленого, блакитного, коричневого з багатьма перехідними відтінками. Відновити малюнок неможливо, але очевидно це були лики святих та типовий східно-візантійський орнамент, місцями розпис, що імітує руст, кольоровий мармур та брекчію.

За керамічним матеріалом храм-базиліка датується кінцем 9 – початком 10 ст.

Храм і монастир в цілому виникли в другий період іконоборських смут, коли в Крим очевидно посунув потік біженців-іконошанувальників: мирян та ченців.

Храм був відкритий та розкопаний повністю у 1966 р. Південнобережною експедицією під керівництвом О.І.Домбровського. Колекція зберігається у Відділі археології Криму АН УРСР.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно постанови виконкому Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 856 від 20.12.1975.

Охоронний № : 1993 (73). Згідно з Реєстром 3744.

Отчет об археологических исследованиях на ЮБК с 1965-1969 гг. / НА ОАКр.- 4 т.

Домбровский О.И. Из археологических исследований на Южном берегу Крыма (1965-1966 гг.) // Археологические исследования на Украине 1965-1966 гг.- К., 1967.

Домбровский О.И. Средневековые поселения и “исары” Крымского Южнобережья // Феодальная Таврика.- К., 1974.

Домбровский О.И. Дорогами тысячелетия.- Симферополь, 1966.

План-схема храму та його розміщення. 1975.