1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Луцька брама в Олиці. 1630 р. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 182.

Крім замка, мало укріплення також і місто. Від цих фортифікацій лишилися тільки сліди та невелика, але досить добре збережена, гарних форм Луцька брама, поставлена на дорозі з Луцька. В першому ярусі вона має арочний проїзд, фланкований по боках широченними пілястрами, що розчленовані на всю висоту плоскими нішами з кілевидними завершеннями. На рівні помосту другого ярусу башта оперезана горизонтальним фризом; над ним проходить другий ярус, оздоблений глухою аркадою, де кілевидні завершення чергуються з напівциркульними. Архітектурні деталі – карнизики, ніші, аркада, а також і техніка будування вказують на авторство тієї ж артілі луцьких майстрів, яка споруджувала Воздвиженську братську церкву та синагогу з баштою в Луцьку.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 174.