Ободівка с

Палац Собанських

Палац Собанських

Рисунок Наполеона Орди.

Pałac Sobańskich. Widok ogólny od strony rzeki Bernardynki. Pałac dwukondygnacjowy z tarasem wspartym na arkadach, wieżą z krenelażem oraz oficyną połączoną z korpusem arkadowym łącznikiem. Dat.: 21 Sierp. Napis: Obodówka Felix Sobański; rzeka Berładynka; pałac zbudowany przez Michała Sobańskiego; napis na podkładzie: Obodówka, pałac Podole. 1871-1873. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą. 19,3 x 28,3 cm. Muzeum Narodowe, Kraków. III-r.a. 3007. (Teka Podole). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 490]

Палац і парк 19 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 12].

Палац Потоцького 1763 р., ремонт 1840 р. [Історія міст і сіл УРСР : Вінницька область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.].