Війтівство

Війтівство

Війтівство. С. Яблунька Турківського р-ну. План і розріз. XIX ст.

1 – сіни, 2 – хата-пекарня, 3 – світлиця-канцелярія, 4 – канцелярія, 5 – комора.

Джерело: Народна архітектура українських Карпат. – К.: Наукова думка, 1987 р., с. 200.

Війтівство XIX ст. у с. Яблунька Турківського р-ну складалося з двох п’ятистінок, об’єднаних наскрізними сіньми. Праворуч була житлова кімната, у ній дві печі – вариста та для випікання хліба, додатково – ще й грубка. За нею, з окремим входом із сіней, розміщувалась холодна комора. Ліворуч чиста кімната використовувалась як канцелярія. З канцелярії двері вели у ванькир, а звідти – другі двері – у сіни. Канцелярія і ванькир обігрівались грубками, які палили з сіней. Димоходи на горищі підходять до одного димаря, разташованого над варистою піччю. Загальні розміри будинку – 16,79: 11,56 м, сіни завширшки 2,55 м. Стіни складені з брусів та скріплені наріжними врубками «в риб’ячий хвіст» без лишку. Висота стін – 3,24 м. Дах чотирисхилий, крокви нахилені на круговий стілець. Дах критий ґонтом, нахил його – 45°. Обабіч вхідних дверей у південній стіні – по два широких вікна, у північній стіні – по одному вікну у ванькирі і коморі. Ще одне вікно – у західній стіні канцелярії, східна стіна глуха.

Джерело: Народна архітектура українських Карпат. – К.: Наукова думка, 1987 р., с. 199 – 200.