Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви 1883 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 58].

Дерев’яна церква св.Параскеви 1882 р., будівничий Генрик Стац [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 106].

с. Гаї Нижні (Нижні Гаї).

Дрогобицький.

Церква св. Параскеви. 1882.

Найдавніші відомості про парафіяльну церкву походять з 1507 р. Ерекційні документи парафії датуються 1692 р. Попередня дерев’яна церква була збудована у 1794 р. на зразок костелу. У 1882 р. постала сучасна дерев’яна церква (будівничий Генрик Стац з Долини). Це хрещата в плані одноверха будівля, завершена восьмериком над навою, вкритим восьмибічною наметовою банею. Бокові рамена вінчають сліпі ліхтарі з маківками. З 1947 по 1989 р. церква стояла зачиненою.

«Слово». – Львів, 1883, № 123.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 147 – 148.