2010 р. Пішохідний тур православними святинями Чернігівського району

Валентин Воробей

Дата: 17.06.2010

Зрештою наша подорож продовжилася до с. Новий Білоус Чернігівського району. Новий Білоус знаходиться за 11 км. від міста Чернігова. Добравшись до центру села, з правого боку можна побачити унікальну пам’ятку дерев’яної архітектури – Троїцьку церкву. Троїцька церква була збудована у 1790 році, коли поряд розміщена дерев’яна дзвіниця – у 1646 році.

Головний вхід Троїцької церкви нагадує вхід Вознесенської церкви, який також побудований з чотирьох колон та трикутного фронтону. Кожного при вході до храму, зустрічає невеличка ікона з лампадкою. З лівого боку від церкви знаходиться колодязь з дуже смачною водою, а за самою церквою знаходиться могилка Івана Яковлевича Дуніна-Борковського (1832-1902).

Зрештою, натомлені від подорожі та гарних вражень від православних святинь Чернігівського району, вирішили повертатися додому, а хрести Троїцької церкви проводжали нас більше одного кілометру.

Джерело: “Високий вал”